Laiv i biblioteket!

Hva skjer når Saruman slår seg sammen med Voldemort? Hvorfor har Katniss blitt uvenner med James Bond? Og hva skjedde egentlig den gangen Edward Cullen gikk en måneskinnstur med Wonder Woman?

Har du noen gang lurt på hva som skjer på et bibliotek etter stengetid? Jo, da våkner de litterære figurene til live. Romanser blomstrer, allianser dannes, men den evige frykten for kassering er alltid til stedet. Leses ikke bøkene vil de litterære skikkelsene dø…

Laiv eller levende rollespill er en form for improvisert teater eller rollespill der deltakerne får utdelt eller skaper gitte roller i en konstruert eller arrangert «virkelighet» og spiller disse. Til forskjell fra teater foregår laiv uten manus eller publikum.

Spillerne kan være en valgfri figur fra den litterære verden. Både romaner, dikt og tegneserier er lov. Man kan melde seg på i grupper av typen «Ringens Brorskap» eller enkeltvis. Om flere vil spille samme rolle er det også greit – en person kan for eksempel spille Bilbo slik han oppfører seg i begynnelsen av Hobbiten, mens en annen kan spille ham slik han framstår i Ringenes Herre.

Det vil være lave kostymekrav som deltageren stiller opp med selv, men tenk på at kostymet ditt skal illustrere personen du har valgt. For eksempel kan Sherlock Holmes ha et forstørrelsesglass og Harry Potter har et arr i pannen. Om man vil gjøre mer ut av det kan man selvsagt gjøre det.

Deltakere vil motta en epost med spørsmål om rollen de vil spille etter at de har meldt seg på (se Påmelding). Om du ikke mottar noen epost eller har andre spørsmål kan du ta kontakt med arrangør Karen Birgitte Borud på karbor@verdal.kommune.no

Hva er laiv?

Velkommen! Så, du har ikke vært på laiv før. Du er usikker på hva som venter deg. Kanskje er du til og med bekymret? “Hva slags rare greier har jeg begitt meg ut på? Hva slags folk er dette?” Det er normale spørsmål å stille seg selv. La meg berolige deg – vi er helt vanlige folk. Noen laivere er skuespillere, noen lærere, noen er vektere eller skoleelever eller forskere. Laiv er en hobby som omfavner mange forskjellige mennesketyper og det finnes ikke en bås stor nok til å romme oss alle. Og du, du kommer garantert til å passe inn. Den vanligste fellesnevneren er at de som laiver er vennlige, åpne og imøtekommende.

Hva er egentlig laiv?

Laiv eller levende rollespill er en form for improvisert teater eller rollespill der deltakerne får utdelt eller skaper gitte roller i en konstruert eller arrangert «virkelighet» og spiller disse. Til forskjell fra teater foregår laiv uten manus eller publikum.

Laiv er med andre ord en organisert lek, der man i noen timer later som om man er en annen person. Du tar på deg klærne og motivasjonen og oppførselen til en rolle, og du forsøker å tenke og handle som den personen. Etterhvert som spillet går sin gang så vil rollen begynne å smitte av på deg. Du begynner å tenke som rollen; du begynner å føle på rollens tanker, utfordringer, gleder og sorger. Hjernen din vil kunne la seg lure til gi deg et lite innblikk i hvordan det er å være Tris Prior eller Tinkerbell eller Espen Askeladden, Hermine Grang eller Prins Joffrey. Den mest utbredte typen laiv i Norge er konfirmantslaivene som mange ungdommer deltar på. I de fleste oppsetningene spiller ungdmmene flyktninger for én dag, og det er en sterk opplevelse å bli jaget av fiender; å oppleve sult og tørst, byråkrater som jobber mot deg, aggressive avhør og følelsen av å ikke ha kontroll over egen skjebne. Å oppleve dette på kroppen gir en helt annen forståelse enn man ville fått av et foredrag, selv om vet at det bare er en lek. Denne laiven bruker selvsagt ikke de samme virkemidlene, men det fundamentale er det samme; å gjøre noe gir deg en annen opplevelse enn bare å lese om det.

Hva vil skje på laiven?

Dette er en karakterdrevet laiv, så laiven vil basere seg på karakterene selv og på plottene deres. Kanskje Prins Joffrey vil at alle de andre skal anerkjenne ham som konge. Men uten en hær av riddere tilstede må han være mer diplomatisk anlagt enn i bøkene om han faktisk skal bli valgt som konge. Kanskje klarer rollen utfordringen, kanskje blir han frustrert av at andre stiller spørsmåltegn til hans evner som konge og blir rasende. Det er opp til spilleren hva han eller hun vil gjøre, og begge situasjonene vil være morsomme å spille. Det å laive handler om å finne de morsomme situasjonene og spille dem ut, slik det føles naturlig for deg. Hva med kostymer? I denne laiven er det ikke så farlig med kostymer. Alle burde ha noe som identifiserer deg som rollen din, men det trenger ikke være fryktelig dyrt eller påkostet. En Long John Silver-pirat kan fint klare seg med en hjemmelaget øyelapp.

I forkant av laiven vil vi sende ut informasjon på mail. Det er viktig at du leser denne.

Sikkerhet på laiv.

Laiver har alltid noen sikkerhetsregler. De to viktigste reglene er som følger:

Kutt! 

Alle spillerne kan når som helst stoppe laiven. Om noen sier ordet «Kutt!» (gjerne litt høyt så alle hører det) så må alle stoppe opp, slutte å spille rollen sin og vente til situasjonen er avklart og en av arrangørene starter spill igjen. De vanligste årsakene til å kutte spillet er som følger:

  • Noen har skadet seg («Au! Jeg falt på en flaske!»)
  • Noen står i fare for å skade seg («Rekkverket på trappen holder på å knekke!»)
  • Du som spiller er ukomfortabel og ønsker at spillet skal stoppe umiddelbart

Det er ingen skam å si kutt. Ingen vil klandre deg for det, og det viktigste er at du føler deg trygg.

Brems!

Alle spillere kan når som helst bremse spillet. Om noen sier «brems!» (gjerne såpass høyt at alle de involverte får det med seg) skal alle involverte i scenen moderere seg og dempe spillet. På den måten kan spillet fortsette, og man kan tilpasse seg til hva hver spiller synes er komfortabelt. Eksempler kan være:

  • En motspiller er fysisk truende, og spilleren ønsker at den andre skal roe seg litt.
  • En motspiller roper så høyt at du får vondt i ørene og spytt i øynene. Æsj.
  • Du befinner deg i en scene som du synes er ukomfortabel på grunn av en motspiller, men ikke så ukomfortabel at du trenger å si kutt ennå.

Det er ingen skam å si brems heller. Si heller brems en gang for mye enn en gang for lite. Tenk heller ikke at laiv er fryktelig skummelt bare fordi disse reglene finnes. De brukes ikke så ofte, men de er veldig fine å ha.